31 Temmuz 2012 Salı

Alphas Vs. Heroes İnceleme


Alphas’ın Heroes’dan çok daha iyi olduğunu belirtmiştim,sıra nedenleriyle açıklamaya geldi.

1-Dizinin hikayenin ortasında başlaması:Bunaltıcı bir kurulum aşamasını ve karakter tanıtımıyla geçecek bölümleri atlaması demek.Bu sayede karakterleri olaylar akarken tanıma fırsatı elde ettiğimiz gibi,durağan bir takım kurulum aşamasıyla izleyicileri sıkmamayı da başarmış.

2-Yeteneklerin veya mutasyonların akla yatkın oluşu.Bilimsel açıdan mantıklı açıklamalarla süslenen yeteneklerden bazıları zaten belgesellerde bile görülebilecek türden şeyler.Kafasına göre zamanda yolculuk yapan ofis çalışanları yada  Wolverine’i bile kıskandıracak rejenerasyon yeteneğine  sahip ponpon kızlar göremeyeceksiniz bu dizide.Mantıklı temeller üzerine yükseltilen yetenek kurgulaması dizinin sahip olduğu en güçlü artılardan birisi.

3-Tüm karakterler kendine has.Hiçbirinin birbirine benzerlik göstermemesi  ve yeteneklerini yansıtacak-ya da bu sayede şekillenmiş- karakter yapıları olması kurgunun güçlü olduğunu gösteren iyi bir kanıt.Örneğin Rachel karakterinin aşırı gelişmiş beş duyuya sahip olması,insanlarla temaslarını kısıtlayarak çekingen biri olmasına neden olmuş…

4-Hiçbir bölüm diğerleriyle benzerlik göstermiyor.Herbirinin hikayesi ayrı,her yeni bölümde kaçak yeni bir alphayla ilgilenen takımımız çoğu zaman bizi beklenmedik açılarla hikayeye çekmeyi başarıyor.Eğer bu ekolle ilgili biraz olsun bilginiz varsa hikayenin gerisini tahmin edebilirsiniz diyemem,çünkü dizi şaşırtıyor.Vaka olarak işlenen bölümler serbest olarak 5. Bölümden bile diziye başlayabilmenizi sağlıyor..

5-Kötü karakterler çok boyutlu.Manasız şekilde sağda solda cinayet işleyen veya dünyayı ele geçirmeye çalışan kötü karakter karikatürlerine bu dizide yer yok.Çoğu zaman kötü karakterlerin de bakış açısını detaylı aktardığı için hareketlerinin nedenlerini anlayabilmek zor olmuyor.Kimi zaman kötü karakterlerin bakış açısına daha yakın bile hissedebiliyor izleyici.

6-Toplama takım,çok farklı kültürel arkaplanlara sahip…Biri FBI adına çalışan Afika kökenli amerikan,bir diğeri Ortadoğulu,biri otistik bir savant,diğerieski bir beyzbol oyuncusu gibi gibi…Bu çeşitlilik görüşlerin de farklı olmasıyla arada çıkabilen tartışmalarla destekleniyor dizide.Hiro gibi etnik karikatürler,kağıttan karakterler yok.

7-Kimi zaman alpha fenomeniyle alakalı olmayan suçlarla ilgilenen takımımız,yeteneklerini farklı alanlarda gösterme fırsatı buluyor.

8-Bölümler heyecanlı ve dolu dolu.Çoğu zaman dizinin ne kadar hızlı bittiğine şaşırıyorsunuz.Aksiyon sahneleri detaylı kurgulanmış  itici güç gösterilerinden uzak,akıcı ve mantıklı…

9-Oyuncular başarılı.David Strathairn’in oyunculuğu göz doldurduğu gibi çoğu oyuncunun jest ve mimikleri başarılı,özellikle otistik savantın oyunculuğuna dikkat edilmesini öneririm.

10-Karakterlerin psikolojik açılımlarına dizide yer verilmesi.Karakterlerin daha doygun ve daha gerçek yaşama dair oldukları hissini uyandırmakta başarılı.Hepsinin eksiklikleri ve sorunları var.Hepsi ziyadesiyle insan ve daha fazlası…

Umarım dizinin neden bir göz atılmasını hak ettiğini açılayabilmişimdir.Vakit ayırırsanız hayal kırıklığına uğramayacaksınız-heroes’un aksine bunu garanti edebilirim -…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder