2 Ocak 2014 Perşembe

Öteki Dünya # 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 ; J.G.Ballard


"... her şeye sahip olmuş, paranın satın alabileceği tüm düşleri kelepirden bulduğunu sanarak satın almış halde uyuyan kişileri nasıl uyandırmalı?"  ( Syf 5 )


"Ben orada kendimi arıyordum fakat onun yaşamında bir rolümün olmadığı gayet açıktı."  ( Syf 21 )


"... bu geçici hazinelerle çevriliyken, ölüm tehdit edici gücünü yitirmiş ölçüsü sütyen bedenlerinden ve kilobyte kapasitelerinden daha korkunç bir şey olmaktan çıkmıştı." ( Syf 46 )


"Hiçlik hiçlikle değiş tokuş ediliyordu. Bu delice para dolaşımının ardında devasa bir can sıkıntısı hüküm sürüyordu." ( Syf 70 )


"İki yüzlülük orta sınıf hayatının öylesine büyük bir parçasıydı ki, dürüstlük ve doğru sözlülük en dalavereci stratejilermiş gibi geliyordu. En büyük yalan gerçeğe en çok yaklaşandı." ( Syf 87 )


" Tüketicilik bir araya gelmenin kutlanması. Paylaşılan düşler ve değerler, payaşılan umutlar ve zevkler. Tüketicilik iyimserdir ve geleceğe dönüktür. Doğal olarak çoğunluğun iradesini kabul etmemizi ister. Tüketicilik, kitle siyasetinin yeni bir biçimidir. Çok teatraldir, ama biz ondan hoşlanırız. Heyecanlar yönlendirir onu, ama vaatler hep ulaşılabilir şeylerdir, boş retoriklerden ibaret değildir. Yeni bir araba, yeni bir elektrikli cihaz, yeni bir CD player."
...
" Tüketicilik, denklemin pozitif tarafının kutsanmasıdır. Bir şey satın aldığımızda, bilinçaltında bize hediye verildiğini sanırız."
"Ve siyaset, sürekli bir hediyeler seli talebidir değil mi? Yeni bir hastane, bir okul bir otoban?" ( Syf 93 )


"Televizyon reklamı sıçrayıp, gerçekle yanılsamanın arasındaki boşluğu geçer, sahtenin gerçek ve gerçeğin sahte haline geldiği bir dünya yaratırdı." ( Syf 101 )


"Delilik...tabi." Maxted bu sözcüğün tadına vararak divanda arkasına yaslandı ve kalın ensesini siyah deriye dayadı. "Asıl çekici olan da bu, değil mi? Kontrolünü bilerek yitirme özgürlüğü." ( Syf 107 )


"Yozlaşma belli bir derece masumiyet gerektirir." ( Syf 112 )


" Delirmek onlar özgürleştirceekti, ve Hitler'i  seçtiler av partisine  liderlik etsin diye. Sonuna kadar  ayrılmamalarının nedeni budur. Onlara tapınılacak psikopatik bir tanrı gerekiyordu ve bir hiçi tutup yüksek altarın tepesine koydular. Büyük dinler binlerce yıl hep bunu yapmış."
"Gönüllü delilik halleri mi yani? Hristiyanlık? Müslümanlık?"
"Milyonlarca insanı katletmiş, haçlı seferleri başlatmış, imparatorluklar kurmuş muazzam psikopatik delilik sistemleri. Büyük dinler felaket tellallığı yapar. Bugün insanlar kendine geçmişçesine inanıyorlar, ama Tanrıya ancak psikopatoloji yoluyla varabilirler.
...
İnsanların tanrıdan başka inanacak hiçbir şeyleri kalmadığı zamankinden daha tehlikeli hale geldiği bir durum asla yoktur." ( Syf 113 )


" ... Tüketici toplumu bir tür yumuşak polis devletidir. Seçme şansımız var sanıyoruz, fakat aslında her şey zorunlu." ( Syf 114 )


"Birdenbire kazanılacak bir zafer için en kötü hazırlık," derdi bana sık sık, " başarısız yıllar." Peki ya en iyi hazırlık? " Başarılı yıllar." ( Syf 165 )


"Hiçbir şey doğru değildi, ve hiçbir şey yanlış değildi. Ama gerçek, gerçekdışı olanın karşısında ufak bir başkaldırı halindeydi." ( Syf 218 )






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder