1 Ekim 2012 Pazartesi

Dredd 3D İnceleme

Yargıç  Dredd ve değerlendirmesini yapmak için göreve çıkardığı acemi yargıç Anderson , üç kişinin cinayetini incelemek için Peach Trees Blok'una giderler . Bu vakanın onları tüm şehrin SLO-MO (zaman algısını yavaşlatan bir çeşit uyarıcı) fabrikasının ve Ma-Ma isimli suç imparatoriçesinin inine götüreceğinden habersizdirler . Ma-Ma Bloğun kontrolünü eline geçirir ve yargıçları hapseder . Dredd ve Ma-Ma arasında bir kedi-fare oyunu başlar...


Değerlendirmem




Dredd'in dünyasının biraz daha bugüne yakın olduğunu fark ettim .1995'teki versiyonunda manzara ve yerleşim açısından çizgi romana daha sadık kalındığı açık . Daha dar alanlara ve daha çok betona gereksinim var manzara açısından . Çünkü çizgi romanın ve eserin dayanak noktası bu . Alan darlığı ve nüfus yoğunluğu hukuk sistemini mahkemelerden alıp sokağa taşınmak zorunda bırakıyor . Geniş alanlar , Blok'un içindeki ferahlık çok büyük bir eksi . Aynı zamanda futuristik dekorlar ve efektler çok az kullanılmış . Hall Of Justice'in ikonik kartal şeklindeki dizaynı filmde basit bir gökdelen üzerindeki boyalı bir kartal figürü olarak kalmış , açıkçası üzücü . Dekorlar demişken araçların eserdekinden farklı oluşu sadece 10 yıl sonrasının dizaynı gibi gözükmesi de garipsediğim şeylerden biri ... Sene 2139 Wolkswagen minibüs var hala .. Kostüm seçimleri diğer filme ve çizgi romana göre sönük kalmış . Gerçi Dredd'in miğferinin hiç çıkmamasını çok beğendim çünkü çizgi romanda yüzünü asla görmeyiz . Genel itibariyle dekor ve kostümler zayıf...



Efekt kullanımı dengesiz . En manasız sahnelerde "Slow_motion" giriyor ve filmi uzatıp hayatımızdan çalıyor . Uyuşturucunun etkisi olarak kullanımı başarılı ancak uzatılmış , 15 saniye fazla uzun bir süre . Grafik açıdan efektler başarılı ; ancak çekimlerde kanın bol kullanılması bir filmin iyi bir bilimkurgu-aksiyon olduğu anlamına gelmiyor ne yazık ki.



Tema olarak "Die-hard" kullanılmış gibi geldi bana . Kanun adamı ve suçlu arasında duran küçük bir ordu ve bol bol kedi-fare oyunu . Keşke ikonik yerleri görebilseydik dedim içimden , tek bir Blokla sınırlı kalmak yerine . Bir Resyk veya Ötenazyum'a ufak da olsa gönderme yapılabilirdi.



Ma-Ma rolünde "Lena Headey"'i beğendim . Vahşi ve dengesiz doğasını iyi yansıtmış , onca erkeğin arasında bir alfa köpeği olduğunu göstermiş , tüm jestleri ve ifadeleriyle desteklemiş.



Dredd fena olmamış ama gözlerim Stallone'un sıkılmış çenesini ve kontrollü jestlerini aradı . Dredd bu filmde daha kontrolsüz , şiddete daha meyilli yansıtılmış . Bu ciddi bir hata çünkü Dredd'i efsane yapan özellikleri soğukkanlılığı ve kontrollü oluşudur.



Cassandra Anderson'u görmek hoş . Çizgi romanda Psi Division'un baş yargıcını bu filmde çömez olarak izlemek değişik bir deneyimdi . Olivia Thirlby,Psi Division'un en güçlü ve en zayıf yanlarını çok güzel aktarmış . Çevresindeki onca şiddete ve ölüme duyarsız kalamaması en ciddi zayıflığı , ona yalan söylemenin imkansızlığı ve sorgulamalarda şiddete veya blöfe gerek duymaması ise en güçlü yanı . Bunlar başarılı aktarılmış izleyiciye.

Eğer esere aşinaysanız eksiklikleri canınızı ciddi biçimde sıkacaktır , eğer  gelecekte geçen Die-hard temalı bir bilim-kurgu aksiyon izlemek istiyorsanız ise keyif alacaksınız ... Başka incelemelerde görüşmek üzere .




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder