29 Ekim 2012 Pazartesi

Punisher Kısa Film


İzlediğimde elim ayağım titredi. En sevdiğim karakterlerden birini kastra eden, yanlış tanıtan bu kısa filmi cezalandırmak zorundayım. Kısa film ve film sektörümüz gelişsin elbette isterim. Ancak toplumsal kalıp ve algıları göz önüne almadan iş yapamazsınız, o şekilde yürümez.

Frank "Punisher" Castiglione ( Castle ), Vietnam gazisidir ve savaştan yeni dönmüştür. Sivil hayata uyum sağlamakta güçlük çeken eski asker, ailesiyle Central Park'ta ufak bir piknik yapar. Ancak şiddet gittiği her yerde onu takip etmektedir. Bir mafya hesaplaşması esnasında o ve ailesi çapraz ateş arasında kalırlar. Tüm ailesini yitirir Castle. Zaten Vietnam'da şiddete aşık olan Castle'ın pamuk ipliğine bağlı olan akıl sağlığını bu olay hepten koparır. Castle ölür... Punisher doğar. Eski asker, suça savaş açar; hiç bitmeyecek bir savaşı vardır artık...



Kısa film görüldüğü üzere,savaşın travmasını bizim toplumuza uyarlamak amacıyla kesip atmış. Aynı zamanda ailesinden koparılmasının dehşetine değinilmesi gereken bu karakterin, bu kısa filmdeki şiddet kareografisi 2005 yılında çıkan oyununun giriş videosundan birebir alınmış. Castle sistematik bir katildir, kadınlara laf atan veya rahatsız eden insan müsveddelerini öldürmez, o gerçek canavarları avlar : Suç lordları, tecavüzcüler, katiller, uyuşturucu baronları ve bunların ayakçılarını... Tamam,bunun gibi çirkin hareketlerin cezalandırılmasını anlıyorum, ama yazıldığı koşullar, toplumsal kalıplar ve farklı sokak adaletlerini göz önüne almadan nasıl uyarlarsınız? Eğer Punisher okuduysanız filmde geçen senkronu şöyle görürdünüz: Castle, bu arkadaşlara hayatlarının dayağını atar, kol ve bacak kırmaktan, kaldırıma kafalarını vurmaktan çekinmez,ancak öldürmezdi, sonunda ise kurtardığı kişilere dönüp bakmadan giderdi. Onun amacı kimseyi kurtarmak değil çünkü cezalandırmak!

Sözün özü; bu kısa film en sevdiğim karakterlerden birini rezil etmiş ; ben çeken ve oynayanlar Türk diye alkışlamıyorum. Çirkin, incelikten uzak, bayağı, yetersiz! Sonunda o devam edecek lafını dikkate bile almadım... Gidin başka yerde oynayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder