5 Ekim 2012 Cuma

Prometheus İnceleme ( Spoiler içerir )



Öncelikle iyi yanlarını sayalım . Kryojeni teknolojisi ve android'in kullanımı hoş olmuş . İnsanlık sorgusu başarılı işlenmiş , özellikle Halloway ve David arasında geçen , bilardo masasının yanındaki diyalog dikkate değerdi . İnsanın ölümsüzlük arayışını yıldızlara taşıması da son derece güçlü bir motif . Ateşi tanrılar'dan çalan Prometheus'a biraz daha değinseler filmde daha iyi olacakmış gibi geldi bana . Senaryoya göre bizi yaratan ırkla mı simgeleniyor Prometheus , yoksa bizle mi ? Burası muğlak kalmasına rağmen motif güçlü . Bunun dışında oyunculuklar çok başarılı açıkçası . Dr.Shaw rolünde izlediğimiz Noomi Rapace'ın jest ve ifadeleri çok yerinde . David rolündeki Michael Fassbender duygusuz ( ancak arada laf sokan ) androidi çok güzel oynamış , Charlize Theron ise antagonist olarak muhteşem . Özellikle dış döllenme ( Panspermia ) kuramının kullanımını heyecan verici bulsam da bu " yaratılma,yaratıcı,Tanrı merakını " kullanmamalarını dilerdim filmde . Çünkü Carl Sagan'ın Mesaj'ında sürekli bu vardı zaten.



Şimdi kötü yanları . Yeni bir şey yok ...



Bu film ile kültlerden Alien arasında kurgu olarak fark bulamadım , tek eklenti üstün yaratıcı uzaylılar motifi ve o da kısa kalıyor açıkçası . Gene bilinmeyen ve bilimden korku unsurları var filmde . Elimizde insanları yaratacak kadar gelişmiş ancak süper biyolojik kitle imha silahlarına söz geçirememiş bir ırk var , yaratıcı olarak . Bu mantık hatası değil de nedir ? Film altmetinde bir Ufuk Faciası ( Event Horizon ) veya Frankenstein'ın Canavarı'nı andırıyor : " Bilmediğiniz güçlerle oynamayın üzülürsünüz ." İnsanlık sorgusuna daha fazla vakit ayırılabilirdi , çünkü kendini arayan , kökenlerini arayan insan buradaki motif . Burada film çok eksik kalıyor.

 

Ayrıca biyolojik açıdan imkansız şeylere rast geldim   Bir parazit konuk olduğu bedenden beslenir değil mi ? Shaw'ın sezaryenle aldırdığı mürekkep balığından hallice ? bebeğin ? o süratle büyümesi için kadından öyle beslenmesi gerekir ki kadının posası kalır anca . Ayrıca o gene aynı canlının beslenecek organik veya kimyasal olmayan bir ortamda nasıl fil yavrusu boyuna geldiğini sormak durumundayım . Devam ediyorum gene biyolojiden gideceğim . Çoğu parazit çok az yer değiştirme kapasitesine sahiptir ; bir yılan boyuna ulaşması için bir parazitin fillerden daha büyük canlılardan besleniyor olması gerekir . Ben filmde bu biyolojik kitle imha silahlarını dayanaksız buldum . Gerçi insanoğlunun arkaik korkularından , hastalık ve parazit korkusuna güzel değinmişler , abartmış olsalar da .



Şimdi üzücü yanı ; son hayatta kalan motifi güzel sevdiğimiz bir öğe . Ancak bu filmi Alien'da izledik zaten . Filmin sonunda ( hoop spoiler geliyor ) Yaratıcı ırk ve Minyatür Kraken'in çocukları kimse benziyor dersiniz ? ALİEN ! İşte bu can alıcı nokta . Ridley Scott , Alien'ı tekrar çekmiş , filmin sonunda da devam filminin önünü açmış . Ben açıkçası bilim-kurgu hayranlarının bundan fazlasını hakettiğini düşünüyorum . Bence türün hayranları " District 9 " gibi özgün ve cesur filmlere aç . Ancak bu onlardan biri değil .



Beklentisiz izlerseniz güzel bir film aslında . Grafik efektlerin ve makyajların kullanımı son derece usta işi , akıcı ve kolay izlenen bir film .Başka incelemelerde görüşmek üzere .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder