13 Ekim 2012 Cumartesi

Looper İnceleme ( Spoiler İçerir )

Öncelikle büyükbaba paradoksunu duyduysanız veya biliyorsanız pencereden atın. Çünkü film döngüler üzerine ve eğer o paradoksa takılırsak filmin kurgusunun en güçlü yanları heba olur.


Joe bir looper'dır. Gelecekte 2044'ten (  filmin geçtiği zamançizgisi  ) 30 sene sonra zaman yolculuğu teknolojisi geliştirilir ve hemen yasaklanır, sadece çok güçlü suç örgütleri bu teknolojiyi kullanmaktadır. Joe gelecekten gönderilen kimselerin infazını yapmakta, kurbanların üzerinde gönderilen gümüş külçeleri biriktirerek rahat bir emeklilik planlamaktadır. Tüm looper'ların bildiği gibi kurbanın üzerinde altın külçe çıkarsa kişinin gelecekteki halini infaz etmesi için geçmişe yollamıştır gelecekteki suç lordu. Kişilere yaşlı hallerini öldürtmekte böylece döngüleri kapamaktadırlar. Bu yüzden infazcılara looper denir.


Artık bol spoiler'lı bölümlere geçiyorum. Öncelikle paradoks bize şu çıkarımları yaptırır: 


1-Kendinin genç versiyonunu geçmişte öldürürsen sen de o yaşa kadar yaşayıp, onu öldürmeye yollanamazsın.


2-Yaşlı versiyonunu gördüğün anda ölüm korkusu ve bilinmezlik ortadan kalkar,ne yaparsan yap o yaşa kadar ölmeyeceğini bilirsin.


Bu yüzden Joe'nun yaşlı versiyonu Joe'ya bir zarar gelmesini engellemelidir, ancak genç Joe'nun böyle bir problemi yoktur: O bencil, hırslı bir uyuşturucu müptelasıdır ve katildir... Genç Joe'nun tek isteği elinden kaçırdığı yaşlı halini bulup öldürmektir. O şu anda yaşamaktadır ve gelecekte olacaklar onu hiç mi hiç ilgilendirmez. Ancak yaşlı hali daha o sabah biricik eşini yitirmiştir. Geçmişi ona yetişmiş ve karısı sayesinde geride bıraktığı mafya bağlantıları karısını öldürmüş , onu infaz için geçmişe yollamıştır. Bu ilk döngü...


Genç Joe infazı gerçekleştirir... Altınlarını alır ve emekli olur, Çin'e yerleşir. Küçük servetini uyuşturucu ve partilerle kısa zamanda bitirir ve tekrar suç dolu yaşamına döner. Emekliliğinin 25. yılında bir kadını sever, kadın onu kendinden kurtarır, uyuşturucu bağımlılığını yenmesine yardım eder ve destek olur, ardından eşi olur. Emekliliğinin geri kalan yıllarını sakin , sevgi dolu ve huzur içinde geçirir Joe... Ancak zamanı gelince eski bağlantıları izini sürer ve onu bulurlar. Karısı öldürülür. İnfaz için geçmişe 2. kez yollanmadan önce infazcılarını öldürür ve geçmişe gider. Bir planı vardır... Her zamankinden daha gecikmiştir kurban ve genç Joe şaşkındır. Yaşlı Joe bu şaşkınlığı değerlendirir ve genç versiyonunu bayıltır. Ardından bir kedi fare oyunu başlar. Organizasyon genç Joe'yu kovalar , genç Joe da yaşlı Joe'yu, yaşlı Joe ise gelecekteki patronunu...


Yaşlı Joe'nun planı geleceği demir yumrukla yöneten suç lordu "Rainmaker" 'ı geçmişte daha küçükken öldürmektir, elinde izleyeceği ipuçları vardır. Eğer patronunu geçmişte öldürürse infaz için onu almaya gelmeyecekler ve karısını öldürmeyeceklerdir. Karısının yanına geleceğe geri dönecektir... ( eğer patronu onun infazını emretmeseydi geçmişe gidemeyecek ve patronunu öldüremeyecekti... Döngü kendini doğurmaktadır,kırılamaz.. Büyükbaba paradoksu ) Buradaki mantık hatasını atlıyorum çünkü yaşlı Joe'nun karısına duyduğu aşk için neler yapabileceği burada işlenen motif... Çocukları öldürmek dahil. Rainmaker'ın kim olduğunu tam olarak bilmeyen Joe'nun elinde üç adres vardır. Genç Joe kendi bedenine zarar vererek yaşlı versiyonuna mesaj gönderir ve yüzleşirler. Yaşlı Joe içinde bulundukları durumu açıklar vegenç halini o adreslerden birine yollar...


Filmin sonu güzeldi, Rainmaker'ın nasıl geliştiğini çözen genç Joe, bunun olmasını engellemek için kendi canını alır. Yaşlı versiyonu da ölür böylece. Ve son döngü kapanır.



Filmdeki etik sorgulaması güzeldi. Bir olasılık için , henüz işlenmemiş suçlar için biri öldürülebilir mi? Hele bir çocuk... Minority Report esinlenmesi açık ama başarılı işlenmiş. Aynı zamanda telekinetik güçleri olan mutantların kullanılması hoş bir motif. Karanlık bir gelecek çizilmiş genelinde. Aksiyonla çok boğulmamış film. Çok durağan da değil çok hareketli de değil , kıvamında olmuş.Tek saçma bulduğum yanı aynı zamançizgisi üzerindeki genç versiyonun yaşlı halini etkileyebilmesi ( fiziksel ve değişen anılar yoluyla ruhsal olarak).

 

Joseph Gordon-Levitt ( genç Joe) , Bruce Willis'in mimik ve jestlerine çalışmış ve son derece başarılı. Bruce Willis özellikle karısıyla ilgili senkronlarda parlamış, çok güçlü aktarmış duyguları. Geleceğin Rainmaker'ı rolünde küçük Pierce Gagnon muhteşem, sadece muhteşem. Küçücük çocuk -aynı zamanda telekinetik- bu kadar mı korkutucu olur?


Film keyifli bir seyir sunuyor ve izlenmeyi talep ediyor. Başarılı bir bilimkurgu. Başka incelemelerde görüşmek üzere.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder