11 Eylül 2013 Çarşamba

Göğün Oğlu, David Wingrove


Jake Reed, Başarılı bir "login" dir. Sanal borsada analizler yaparak bağlı bulunduğu şirketin gözde elemanlarından birine dönüşmüştür. Siber broker olarak yaşadığı gösterişli ve tatlı hayat, finansal kıyametin kapıya dayanmasıyla değişecektir. Statüsünü aile ve dostlarını yitiren Jake, yeni bir hayata başlar; Purbeck kasabasına yerleşir. Ancak Dünya'yı uçuruma süren Çinliler yıllar sonra tekrar saldıracak, Jake'in kurduğu yeni hayatına eski bir tehdit olarak geri döneceklerdir...

Yazarın kurduğu dünya, fazlasıyla esinlenmeler taşıyor. Huxley'nin Cesur Yeni Dünyası'na, Wells'in Görünmez Adamı'na ve Philip K. Dick'in Ubik'ine göndermelerde bulunan yazar, Elitist ve hırçın bir dünya tasarlamış. Toplum 2'ye ayrılmakta: "Üstünler" ve "Himayesizler" Savaşın kıyısında yaşayan dünya, Doğu ve Batı'nın çatışmasına hazırlanmaktadır. 2022 'de patlak veren petrol krizi çıkacak olan savaşın tohumlarını atmış, fay hattını net bir şekilde çizmiştir. Bu ortamda Materyalist ve çıkarcı Batılı karikatürü rolünü dolduran karakter olan Jake, nişanlısını dahi likit fon olsa daha çok beğeneceğini ifade etmekten çekinmiyor. Yazarın çoğu yerde aşırı ırkçı kaçan yakıştırmaları ( siktiğinin Çinlileri vs. ) okuru zayıf kurgudan daha çok koparma riski taşıyor.


Himayesizlerin yükselişi ve isyan pasajlarında elitist hezeyanlara kapılan karakter, kağıttan ve boyutsuz. Çok sayıda seksist önerme ve zayıf sosyal etkileşim motifleri kullanan yazar, Doğu felsefesini gerçekten anlamadığını Doğulu karakterlerin ağzından konuşurken çokça açık ediyor. Devasa mantık hatalarına düşen kurgu çok sayıda boşluk bırakarak çok yavan ve tekdüze bir okuma sunuyor. Karakterin Doğulularla olan kan davası ve ırkçılığı esir alındığında ortadan kalkıyor ilginç bir şekilde. Bunun benzeri son derece mantıksız ve temelsiz motifler, trajikomik kaçacak redaksiyon hataları okurunu soğutabilir. Bilim-kurgu açısından sadece sanal borsa pasajlarında hayal gücü ve yaratıcılık sergileyebilmiş olan eser, geri kalanında toplama ve zayıf bir kurgu sunuyor. Başka incelemelerde görüşmek üzere.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder