8 Şubat 2013 Cuma

Cinayet Sırları, Neil Gaiman





Los Angeles'ta gecenin geç saatleri... Yurduna İngiltere'ye dönmek için uçak seferlerini bekleyen genç bir adam sokakta vakit öldürmektedir. Sigarasını paylaşan yaşlı bir adamla sohbet etmeye başlar. Yaşlı adam ona hiç dinlemediği türden bir hikaye anlatacaktır. Yaradılış'ın salonlarında işlenmiş bir cinayetten, Ölüm'den ve Aşk'tan bahsedecektir. Günah daha yaratılmamışken, Tanrı'nın gizemli planı daha işlemeye başlamamışken... Cennet'te kim kan dökmeye yeltenmiş olabilir?

Yazar, gizemli bir atmosfer uğruna hikayeyi dinleyen karakterle özdeşleşmeyi engellemiş. Sadece hikayeyi anlatan yaşlı adamın ( melek Raquel ) adı tüm öykü boyunca anlam taşıyor. Nedensellikle kurulan bağlantılar güçlü ve ciddi bir Tanrı , din sorgusuna sebep oluyorlar. Meleklerin üzerinde çalıştığı projeler olan Aşk ve Ölüm'de "libido" ve "thanatos"u görmezden gelmek son derece zor. Lucifer'in düşüşünün başlangıcını kutsal kitaplarda göremeyeceğimiz bir tarzda aktarmayı başarmış Gaiman.

Bu bir kitap değil, çizgi roman. Kaliteli sert kapağı ve güzel basımlı sayfaları önemli artıları. Çizim kalitesi beğenilse de çizimlerin donuk, renklendirmenin biraz üstünkörü olduğunu düşündürdü açıkçası, ki bu şaşırtıcı; çünkü Darkhorse Comics'in son derece güçlü colorist ve çizerleri vardır. Bu benim görüşüm elbette. Başka bir eleştirim ise hikayeye katkıda bulunmayan bunun yetişkinlere özgü bir  çizgiroman olduğunu belirtmek için seksi kullanmış olması. Belirttiğim gibi hikayeye katkısı yok, bu kadar tutulan bir yazar için ucuz bir hamle.

Geneline bakacak olursak ortalamanın üzerinde kalitesi ve akıcı kurgusuyla okunmayı hak eden bir çizgi roman. Çeviri hataları yok, dipnotla bölünmemiş. Gaiman hayranlarının kaçırmaması gereken bir şölen, diğer okurlar içinse hoş bir mola olacaktır. Keyifli okumalar dilerim. Başka incelemelerde görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder