Usta yazar ve bilim adamı bu kez insanlık tarihindeki çok önemli bir soruya yanıt aramış: Evrende yalnız mıyız? Yabancı basım tarihi 79, Türkçeleştirilmesi 83.
Yazar, metnini insanın yalnız olmadığına hep inandığı ve totem ruhları yaratma ihtiyacının bundan ileri geldiğini tartışarak açmış. Evrim aşamaları ve uygarlığın kökenlerine dek biyolojik, kimyasal ve astronomik sabitelerden ve bunlara uygun olmayan durumlardan bahsetmiş. Uydumuzun bu kadar yakın olmasının başka dünyalarda yaşam düşüncesini perçinlediğini ve merakı körüklediğini belirtip önemli bilimsel gelişmeleri aktarmış. Diğer gezegenlerdeki yaşam olasılığını konu edinen kitap ve öyküleri kronolojik sıraya göre irdelemiş ve bilimsel gelişme sırasına göre incelemiş. Öncelikle İç Güneş Sisteminde yaşam olasılığını inceleyen usta, ardından Dış Güneş Sisteminin olasılıklarını tartışmış.
Gezegen oluşum teorilerini açıkladıktan sonra Mikrokozmos'a dalmış. Gözle görülmeyecek kadar küçük yaşam ve bunlarla ilgili gelişme ve teorileri aktardıktan sonra. Uygarlığa ve zekaya sahip olması gereken bir türün beyin geliştirebilecek kadar iri olması gerektiğini belirtmiş. İnsanın kurduğu uygarlığı biyolojik, sosyolojik açılardan eleştirmiş ve materyalist toplum, kitle imha silahları gibi kendi yıkımımıza neden olacak önemli sorunlara değinmiş. Bu noktada demiş ki: " Zeki türlerin geliştirdikleri silahların gücü ve tahribatı, onların inşa etme ve kurma yetilerini aştığı an uygarlık sona erer." Aşırı nüfusun yaratabileceği sorunlara da değinmeyi unutmamış.
Daniken'in fikirlerini eleştirmiş ve bilimsel verilere dayanarak çürütmüş. Ufo fenomeni ve bizi neden bu kadar etkilediğini açıklamış. Uzay yolculukları ve bu kavramın zorluklarına detaylı yer ayıran yazar, savaşa ve silahlanmaya ayırılan kaynak ve çabanın uzay araştırmalarına ve bilimsel çabalara aktarılması gerektiğini belirtmiş. Bilimsel açıdan muhafazakar davranmış ve kanıtı olmayan hiçbir veriye kitabında yer vermemiş.
Yazarın veriler, üzerinden eleme yöntemiyle yaptığı hesap 200 sayfanın biraz üzerinde tutuyor ve aldığımız sonuç şu : Şu anda galaksimiz içinde teknolojik uygarlığı yaşıyor olabilecek gezegen sayısı ( doğal olarak yaşamı da destekliyor ) 530.000... Aynı zamanda ustanın romanlarında ve hikayelerinde kullandığı çıkarımların en saf hallerini bu eserde görebiliyoruz. meraklı zihinlere açık büfe görevi görecek olan güçlü, yere sağlam basan bir bilimsel makale. İlginç bilgi ve benzetmelerle dolu yazını, bilimsel jargonla boğulmadığı için akıcı ve keyifli bir okuma sunuyor. Keyifli okumalar dilerim. Başka incelemelerde görüşmek üzere.
Bu kitap okunacaklar yığınımda bekliyor. Asimov'un benzer "bilim" kitaplarını da okuduktan sonra çok şey bekliyorum bu kitaptan.
YanıtlaSilİlginç olan, yazılmasının üzerinden neredeyse 35 yıl geçmiş ve orada yazılı olanların üstüne tonlarca bilimsel bilgi eklenmişken hala keyifle okunabilmesi. Bir de, benim gibi bilim insanı olmayanlar için yeterince anlaşılır olması. =)
Yorumunuza katılıyorum, keyifle okunduğu ve sıkmadığı çok doğru... Kibre kapılmadan jargonla boğmadan sade ve anlaşılır yazması, hepimiz açısından önemli bir artısı. Beklentilerinizi karşılayacağına inanıyorum :)
YanıtlaSil