2 Kasım 2012 Cuma

Dünya'nın Merkezine Yolculuk



Kardeşinin kaybolmasının üzerinden 9 sene geçtiği halde onun araştırmasını canlı tutmaya çalışan Trevor Anderson için işler pek yolunda gitmemektedir. Kanada'ya taşınmalarından önce kardeşinin eşi yeğenini vakit geçirebilsinler diye Trevor'a bırakır. Kardeşinin eşyalarını incelerken notlarına denk gelen Trevor ve Sean Dünya'nın 2'ye kırıldığı yere...İzlanda'ya yolculuğa çıkarlar. Kardeşinin meslektaşının kızını bulan Trevor ve Sean nasıl bir maceraya atıldıklarını bilmemektedirler. Deneyimli dağ rehberi Hannah'ın onlara katılmasıyla Dünya'nın derinliklerine yapacakları yolculuk da başlamış olur.



İmdb puanına bakmayın lütfen...Çünkü komik.



Tüm aksiyon-komedi klişelerini ustaca kullanmışlar ve sıkmadan vermişler filmde.İzlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz çünkü çok akıcı.Grafik efektlerin yaşı bazen belli olsa da buna rağmen yaratılan dünya hayranlık uyandırıcı. Aksiyon-komedi ve komedi filmlerinden aşina olduğumuz Brendan Fraser, Oscarlık performans sergilemese de "aklı bir karış havada profesörü" son derece güzel canlandırmış ki film boyunca komedi unsurlarının yükü onun üzerinde. Şüpheci dağ rehberi olarak ise Anita Briem'i izliyoruz. Aksanına çalışmış ve mimikleri son derece etkili kullanmış rolünde. Asi çocuk rolünde ise Josh Hutcherson var.




Verne'e son derece güzel bir saygı duruşu. Yazıldığı dönemin havasında ( viktoryen ) aktarılmaması bazı izleyicileri ve hayranlarını itebilir ancak ben bu çağın atmosferinde verilmesinin izleyicinin daha rahat uyum sağlamasına ve hikayeye dahil olmasına yardımcı olduğu görüşündeyim. Bilim-kurgu hayranlarını üzmemek adına film boyunca ilginç bilgiler serpiştirilmiş kurgu içerisine. Hikaye içerisinde imkansız görülebilecek şeyler de mevcut ancak izleyen unutmamalı ki 140 yıl önce denizaltılar da imkansızdı,bu Verne'ü durdurmadı. Bu bir belgesel değil, bu Verne'ün dünyası... İmkansız kavramları kimya, fizik, jeoloji, biyolojinin temel kavramlarıyla yoğuran film daha anlaşılır ve kabul edilebilir olmasını sağlamış.



Manyetik kayalar, muskovit, 150 milyon yıl önce soyu tükenmiş canlılar, karanlıkta parlayan kuşlar, bol zümrüt,yakut ve elmas, krallık tahtını hala bırakmamış olan T-rex'ler, dev mantarlar, insan yiyen bitkiler ve yeraltı okyanusları... Hepsi  keşfedilmek için sizi bekliyor. Bu hayal şölenini ve ustaya saygı duruşunu kaçırmamanızı önerir, iyi seyirler dilerim. Başka incelemelerde görüşmek üzere.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder