9 Kasım 2012 Cuma

Starship Troopers: Invasion



Alesia mürettebatı, Fort Casey'e bir arama kurtarma görevi için gider.Kurtarma görevi başarıyla sonuçlanır. Gemisini bir araştırma için ödünç veren Kaptan İbanez, Alesia tayfasına katılır .Jenkins'in emirlerine uymadığı için itaatsizlikle suçlanan Varro mahkemesinden önce adını temizlemek için önerilen fırsatı kaçırmaz: John A Warden'a düzenlenecek arama kurtarma operasyonuna katılır.Gemi böcekler tarafından istila edilmiştir ve Dünya'ya doğru yol almaktadır. General Jenkins tarafından yürütülen araştırma John A Warden tayfasını felakete sürükleyecek tüm "İnsanlığın Anayurdunu" böceklerin hedef tahtasına koyacaktır.  Alesia tayfası bu dehşet verici düşmanlar karşısında durabilecek midir?


 

Animasyon teknolojisinin geldiği son noktayı sergileyen film, grafik açısından dudak uçuklatacak kalitede. Animasyonlar akıcı ve iskelet mekaniklerine birebir uyumlu. Renk ve satürasyon açısından bazı yerler göze batsa da geneli çizelgenin çok üstünde.

 

Heinlein'ın ödüllü romanından baz alarak çekilen 3 film beklentileri karşılamakta çok zorlanmıştı. Peki bu animasyon başarılı oldu mu?

 

Asker klişelerini ustaca kullanan senaryo tüm Starship Troopers filmlerinden çok daha başarılı. Yapımcıları arasında 97'de yayınlanan ilk filmin senaristi olan Edward Neumeier ve ilk filmde Juan Rico'yu canlandıran Casper Van Dien de var. Dublaj sanatçıları senaryo ve duyguların hakkını vermişler.

 

Heinlein'ın ödüllü eserinin girişini kullanan film daha başında esere sadık kalacağının sinyalini veriyor ki bu önemli bir detay. Tüm survival/ horror - aksiyon klişelerini kullanmasına rağmen ucuz kaçmamış bir senaryosu var. Eserdeki önemli karakterleri hikayeye dahil etmeleri çok yerinde bir karar olmuş: Juan Rico, Carmen İbanez ve Carl Jenkins 'le tekrar karşılaşıyoruz bu filmde. Aynı zamanda 3. filmde gördüğümüz Marauder'ların senaryo içinde yer alması da hoş bir katkı.

 

Karakterler asker klişelerini bol kepçe kullanırken bunca aksiyon içerisinde militarist düzene hiç sorgu yok mu? Var. Sorgulanan emirler, bazen açıkça isyan; esere aşina olan kişiler de dahil herkesin sert düzeni algılamasına yardımcı olmuş. Alt metininde teknoloji aracılığıyla doğa üzerinde kontrol arzusu, itaatin düzen için gerekli olup olmadığı tartışması, insanın yıkıcı doğası işlenmiş...

 


Eserde tanışmadığımız biri daha var senaryoda... Kraliçe. Böcek toplumundaki kastın en üst basamağı: En zeki ve acımasız böcek. Jenkins gibi en üst düzeylerde bir telepatı bile zırlayan bir oğlan çocuğuna çevirecek kadar güçlü bir rakip o.

Rico, İbanez, Jenkins, Hero, Chow, Kharon, Mech, Shock Jock, İce Blonde, Trig, Holy Man, Daugherty, Bugspray, Ratzass... ve tüm tayfa sizi safları korumaya davet ediyor. İnsanlığı korumak için bu cesur tayfaya katılırsanız hayal kırıklığına uğramayacaksınız. Keyifli seyirler dilerim. Başka incelemelerde görüşmek üzere.

" Come on you apes! You wanna live forever?" General Johnny Rico


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder