17 Kasım 2012 Cumartesi

Otostopçunun Galaksi Rehberi, Douglas Adams




Richard Dawkins'in "Tanrı Yanılgısı" adlı kitabını ithaf ettiği dostu, Douglas Adams'ın kült eserini tanıtmaya çalışacağım. Dr. Who adlı ünlü dizide editör olarak çalışan yazar bilim kurgu ve mizahı harmanlayacak eğlenceli bir eser yaratmak amacıyla kolları sıvamış, öncelikle BBC radyo oyunu olarak geliştirdiği eserini daha sonra kitaba dönüştürmüştür. Giriş yazınında fikrin nasıl geliştiğini bize esprili bir dille anlatan yazar, sağolsun gezegenden ayrılmak için yapmamız gereken şeyleri ve NASA'nın telefon numarasını da bize vermiştir.

Arthur Dent, akşamdan kalma olarak uyanır. Sıradan bir perşembe sabahıdır onun için bu. Evini yıkmak için buldozerleri fark eden Dent, her mantıklı insan gibi buldozerlerin yolu üzerine çamura uzanır. Onu çiğneyip evini yıkamazlar sonuçta. Bu sıradan sabahta ( haber verilmediği için ) itiraz etmediği imar planları yüzünden evinin yıkılması can sıkıcı bir durumdur. Gezeneninin de hiperuzay otobanı inşası için yıkılacağını öğrendiğinde Murphy'nin yardımcı pilot koltuğunda oturduğu komik macerası yeni başlamaktadır. Sağolsun uzaylı arkadaşı Ford Prefect, otostop çekerek onu nihai yıkımdan kurtarır. Ardından gelecekler ise şu ana kadar olanlar kadar mantık dışı ve komiktir...

Kitap tam bir kahkaha yuvası. Yanlışlıklar komedisi ve tezatla harmanlanmış mizah, kara mizahtan ince çizgilerle ayrılıyor ve yazarın göndermeleri arasında okuyucuyu samimi diliyle gülümsetiyor.Tatlı kurgu oyunları nda, K. Dick'in akıl oyunlarının mizahi versiyonları, Asimov'un mantık düellolarının tezatlarını kullanan yazar, kimi zaman mantığı tatile çıkarıyor ve güldürüyor. Belli akım,kurum ve görüşleri esprili bir dille yeren kitap akıcı ve eğlenceli bir okuma sunuyor. Neden kült olduğunu her sayfasında kanıtlıyor.Yazıldığı yıllarda hakkında çok az şey bilinen kuram ve motifleri başarılı kullanması da cabası.

Kitapta neler mi var? Saniyenin hiçtebirinde oluşan gerçeklik yırtıkları, akşamdan kalma olay ufukları, balık fırtınaları, koşan dev bisküviler, dijital saatler, ihtimalsizlik motorları, evrensel çevirmen Babil balıkları, evrimin yarı yolda bıraktığı şiirle işkence üstadı Vogonlar, havlu taşımanın önemi, petunyalar ve ispermeçet balinaları, filozofları işlerinden eden mega-bilgisayarlar, Klinik seviyede manik depresif robot Marvin, Pan Galaktik Gargara Bombası... ve daha niceleri sizi güldürmek için bekliyor. Bir kült, bir okuma ve güldürü şöleni, en beğendiğim kitaplardan birisi, umarım sizde aynı keyfi alırsınız. Bir kaç uyarıyla ve alıntıyla bitireceğim. Başka incelemelerde görüşmek üzere.

1- Asla bir Vogon'un size şiir okumasına izin vermeyin.

2- Havlunuzu yanınızdan hiç ayırmayın.

3- En önemlisi: Panik Yapmayın!
....

"Hayat,Evren ve Herşeye Dair Büyük Sorunun cevabı..." dedi Derin Düşünce.

"Evet...!!!...?"

"42," dedi Derin Düşünce, sonsuz ihtişam ve sakinlikle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder