21 Kasım 2012 Çarşamba

Hitchhiker's Guide To The Galaxy



Arthur Dent, sıradan biridir. Sıradan bir perşembe sabahı uyanır ve evini yıkmak için bekleyen buldozerlerle karşılaşır. Ancak Arthur'un sorunları yeni başlamaktadır. Dünya hiperuzay otobanı için yapılacak kestirmenin yolu üzerindedir ve Vogon inşa filosu tarafından yıkılmak üzeredir. Arthur'un yakın arkadaşı Ford, ona hayatını borçludur ve ödemek adına Arthur'u nihai sonundan kurtarır. Otostop çekerek kaçan kahramanlarımızı Vogon şiir dinletisi, galaksi başkanı Zaphod'un çılgınlıkları ve hiperzeki pan-boyutsal farelerin komploları beklemektedir...

 

Esere bağlı kaldığı yerler bol bulunsa da , yapım ekibinde zamanından önce aramızdan ayrılan Adams'ın yokluğu hissediliyor. Filmin senaryosu üzerinden çalışırken hayata gözlerini yuman Adams'a güzel bir saygı duruşu olmuş. Esprilerin çoğu esere atıflardan gelmekte ve filmin absürd dokusuna uyumlu. eseri okumadan yıllar önce izlediğim bu filme daha önce ısınamadığımı, içine girmekte zorlandığımı belirtmeliyim. Tebessümü eksik etmeyen, arada kahkahalara neden olan bir seyir sunsa da kitabı okumamış herkes için cıvık kaçacağını sanıyorum.

 

Açıkçası karakterler eserle uyumlu gözükseler de ufak farklılıklar göze çarpmakta. Buna rağmen son derece başarılı bir uyarlama ve eserin hakkı verilmiş. Efektler esprileri vurgulamakta başarılı. En çok yapılan atıflar ilk kitaba dair olmuş. Oyunculuklar fena sayılmaz ve absürd arka plana uyumlu duruyorlar. Sam Rockwell, Zapho rolünde muhteşem ve alkışı hak ediyor, Arthur Dent olarak yanlışlıklar komedisinin göbeğinde olan Martin Freeman da mizahı son derece iyi sırtlamış. Trillan ve Ford'un biraz sönük kaçtığını düşünmeme rağmen, Marvin olarak Warwick Davis, kara mizahı ve en sevilen karakteri son derece güçlü canlandırmış.

 

Eserle bağlantıları iyi kurmuş olmasına rağmen ustasının dokunuşunun eksikliği hissediliyor. Ancak keyifli seyir sunan absürd bir film izlemek istiyorsanız sizi güldürecek ve eğlendirecektir. Keyifli seyirler dilerim. Başka incelemelerde görüşmek üzere.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder