11 Kasım 2012 Pazar

Scanner Darkly



Çok da uzak olmayan bir gelecekte Amerika, uyuşturucuya karşı verdiği savaşı kaybeder. Toplumun dörtte biri yaş farkı gözetmeksizin ölümün farklı bir tadına aşık olmuştur: D Maddesi... Uyuşturucuyla savaşmak bahanesiyle tam bir polis devletine dönüşen gelecekte bir adam kendini yok etme yolunda hızla ilerlemektedir. Narkotik şubenin özel ajanlarından Fred, büyük bir balığı oltaya çekmek için sallandırılan yemdir sadece. Fred'in kovaladığı uyuşturucu dağıtıcısı, ölüm tüccarıyla çok ortak yanları vardır: Aynı bedeni paylaşırlar...

 

Film orijinal çekimin üzerine next-gen grafik teknolojisi eklenmesiyle oluşturulan gerçeküstü bir görüntüye sahip. Bu durum uyuşturucudan doğan yanılsamaların çok etkin şekilde aktarılmasına yardımcı oluyor. Ancak kurulan distopya 'nın satürasyonunun düşük, koyu renklerin doygun, lacivert, gri, siyahın ise çok yoğun kullanımına ihtiyaç var. Filmin  tek eksik kalan yanı burası.

 

Yazacağım şey son derece cesur bir yorum olacak ama... K. Dick'in muhteşem romanı daha iyi aktarılamazdı diye düşünüyorum. Elbette günümüze dair göndermeler içermesi yakın gelecek motifini desteklemek için, yoksa K. Dick'in DiCaprio hayranı olduğunu sanmıyorum. Kurulan polis devleti, mahremiyetin çökmesi, manasızlaşan hayatlardan uyarıcılarla kaçma çabası ve sonuçları, eserle birebir işlenmiş. Paranoyanın hüküm sürdüğü atmosfer K.Dick'in hoş akıl oyunlarıyla oyuncuların ağzından yerinde ve ustaca verilmiş.

 

Tıpta görülen en ilginç vakalardan birinin ustaca kullanımı tıpkı eserde olduğu gibi kedi-fare oyunlarıyla süslü kurgu içerisinde göze çarpıyor. Kaçan ve kovalayan aynı kişiyse? Bu anlamasız hayatta fonsiyonel olmak için insüline ihtiyaç duyan bir şeker hastasından farkı ne müptelaların? Kara edebiyat unsurlarını başarılı oyunculuk ve uyarlama ile bize taşıyan film 3 ödül ve 7 adaylık sahibi.

 

Her ne kadar şu an yazdığıma inanmakta zorlansam da... Keanu Reeves'in eblek ve şaşkın bakışları ve donuk mimikleri sanki bu rol için dizayn edilmiş. Robert Downey Jr ise son derece başarılı bir oyunculuk sergiliyor. Karakterlerin hepsi rollerine son derece iyi  oturmuşlar. Oyunculuk kalitesi genel olarak  iyi.

 

Filmi izlediğinizde güvenle söyleyebilirim ki eseri okumuş kadar olacaksınız. İmalar ve atmosferin kullanımı ustaya saygıda kusur etmemiş. Akıl oyunlarıyla dolu, güçlü bir film. İzlenmezse yazık olur bence. Keyifli seyirler dilerim. Başka incelemelerde görüşmek üzere.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder